آموزشآموزش رانندگان

آشنایی با انواع جریمه‌های رانندگی

بیشتر رانندگان تجربه جریمه‌شدن را دارند. گاهی اوقات اشتباهات غیرعمدی باعث جریمه شده و در برخی موارد، راننده عمداً و دانسته از قوانین رانندگی سرپیچی می‌کند و مشمول جریمه می‌شود. جریمه‌های رانندگی در کنترل و جلوگیری از تکرار رفتار اشتباه هنگام رانندگی، نقش مهمی دارند. برای آشنایی با انواع جریمه‌ها و شرایط هریک تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.

  • جریمه دو‌برگی
  • جریمه الصاقی
  • جریمه تسلیمی
  • جریمه خودداری
  • جریمه از طریق دوربین‌های ثبت تخلف

جریمه دوبرگی

جریمه دوبرگی زمانی ثبت می‌شود که راننده خلافی مرتکب شده و پلیس دستور توقف صادر می‌کند؛ اما راننده عمدی یا غیرعمدی به دستور توقف اعتنا نمی‌کند. در این حالت راننده ملزم به پرداخت دو هزینه است؛ هزینه خلافی که مرتکب شده و هزینه عدم توجه به فرمان پلیس.

قبض جریمه دوبرگی از دفترچه قبوض پلیس راهور جدا نمی‌شود؛ اما در سابقه جرایم رانندگی راننده ثبت می‌شود.

جریمه دوبرگی قابل اعتراض است و در صورتی که در مدت ۶۰ روز پس از ثبت جریمه پرداخت نشود دوبرابر نخواهد شد.

جریمه الصاقی

جریمه الصاقی احتمالاً آشناترین نوع جریمه برای رانندگان است. این جریمه معمولاً زمانی ثبت می‌شود که خودروی خود را بدون توجه به نامناسب بودن جای پارک در محلی متوقف می‌کنید و خودتان در خودرو حضور ندارید. در جریمه الصاقی مشخصات وسیله نقلیه شامل شماره پلاک، مدل و رنگ خودرو، نوع و محل تخلف، تاریخ و زمان تخلف، مشخصات افسر راهور با کد در برگه‌ای ثبت می‌شود و به خوردو الصاق می‌شود.

معمولاً اعتراض به این نوع جریمه‌ نتیجه خاصی ندارد چون افسر راهور در محل ارتکاب خلاف حضور داشته و نوع خلاف و مشخصات محل و خودرو را به‌طور کامل ثبت کرده است.

در صورت عدم پرداخت جریمه الصاقی در زمان تعیین‌شده، مبلغ جریمه دو برابر خواهد شد.

جریمه تسلیمی

جریمه تسلیمی مربوط به جرایمی است که افسر پلیس به راننده دستور ایست می‌دهد و راننده توقف می‌کند. در این شرایط پلیس راهور خلاف راننده (مثلاً نبستن کمربند ایمنی) را به وی گوشزد کرده و با گرفتن مدارک لازم مثل گواهینامه، کارت خودرو و کارت بیمه، برگه جریمه را به راننده می‌دهد.

در برگه جریمه تسلیمی مواردی همچون مشخصات راننده، پلیس راهور و خودرو، مشخصات گواهینامه، نوع، محل و تاریخ تخلف ثبت می‌شود.

در جریمه‌های تسلیمی چون راننده و افسر پلیس هر دو در صحنه خلاف رانندگی حضور دارند و پلیس تخلف را به اطلاع راننده رسانده و ثبت کرده است، امکان اعتراض وجود ندارد.

جریمه‌های تسلیمی مانند جریمه الصاقی در صورت عدم پرداخت در مدت ۶۰ روز پس از ثبت جریمه، دو برابر خواهند شد.

جریمه‌های الصاقی و تسلیمی و خودداری در صورتی که تا ۶۰ روز پس از ثبت جریمه پرداخت نشوند، دو برابر می‌شوند؛ اما جریمه‌های دو‌برگی و دوربینی تحت هیچ شرایطی دوبرابر نخواهند شد.

جریمه خودداری

جریمه از نوع خودداری در دو حالت اتفاق می‌افتد:

1- خودرو مانند جریمه تسلیمی متوقف شده و راننده در محل حضور دارد و افسر قبض جریمه را صادر کرده؛ اما راننده متخلف به دلیل عصبانیت و اعتراض، از پذیرفتن قبض خودداری می‌کند.

2- راننده متخلف بعد از تخلف به فرمان ایست پلیس توجه نکرده و متواری می‌شود.

جریمه از طریق دوربین‌های ثبت تخلف

استفاده از دوربین‌های پیشرفته و هوشمند درون‌شهری و جاده‌ای، یکی دیگر از روش‌های ثبت خلاف در هنگام رانندگی است. این دوربین‌ها که به صورت کلی به دو دسته هوشمند و همراه اپراتور انسانی تقسیم می‌شوند با تیزبینی بالایی، کوچک‌ترین خلاف‌های رانندگی را ثبت می‌کنند.

دوربین‌های با حضور اپراتور انسانی معمولاً در سطح بزرگراه‌ها مستقر می‌شوند. در این حالت یک اپراتور در پشت دوربین قرار می‌گیرد و وظیفه نظارت بر دوربین و ثبت تخلفات را بر عهده دارد. دوربین‌های اپراتوردار معمولاً برای ثبت سرعت بالا به‌کار می‌روند.

با توجه به حضور عامل انسانی و ثبت تصاویر در حافظه دوربین‌ها، امکان اعتراض و بازبینی نتیجه ثبت‌شده از سوی دوربین‌ با اپراتور انسانی وجود دارد.

دوربین‌های هوشمند بدون نیاز به حضور اپراتور و در مکان‌های مرتفع و کنار چراغ راهنمایی‌و‌رانندگی نصب می‌شوند و با دقت بالایی تخلفات رانندگی را ثبت می‌کنند و در زمانی کمتر از دو هفته میزان جریمه، ساعت و محل دقیق ارتکاب تخلف به اطلاع راننده می‌رسد.

کدام تخلفات توسط دوربین‌های راهنمایی و رانندگی ثبت می‌شود؟

  • سرعت بیش از حد مجاز
  • ورود به طرح ترافیک و آلودگی هوا
  • عدم پرداخت عوارض آزادراه
  • عبور از چراغ راهنمایی و رانندگی
  • عبور از خطوط مخصوص اتوبوس تندرو
  • پارک در محل‌های غیرمجاز

نکات مهم

  • در صورت وقوع تخلف، افسر پلیس مدارکی مانند گواهینامه، کارت خودرو، کارت بیمه را مطالبه می‌کند؛ پس سعی کنید همیشه این موارد را همراه داشته باشید.

  • از اعتبار بیمه بدنه و شخص ثالث خودروی خود مطمئن باشید. بدون وجود اعتبار بیمه به هیچ عنوان از خودروی خود استفاده نکنید و در اسرع وقت نسبت به تمدید اعتبار بیمه‌نامه اقدام کنید.توجه داشته باشید که در صورت وقوع تصادف و عدم اعتبار بیمه‌نامه، علاوه بر اینکه بیمه شما هزینه تصادف را پرداخت نمی‌کند، بلکه دیگر شامل تخفیف بیمه هم نمی‌شوید.

  • نسبت به پرداخت جریمه‌های خودروی خود دقیق باشید و در کوتاه‌ترین زمان ممکن برای پرداخت اقدام کنید. سعی کنید هر چند وقت یکبار با استعلام تخلف خودرو از طریق اپلیکیشن‌های مرتبط، پلیس +۱۰ ، استعلام پیامکی، پلیس راهور و غیره از میزان جریمه خود مطلع شده و برای پرداخت آن اقدام کنید.

با نظرات خود ما در ارائه بهتر خدمات یاری نمایید.

ثبت دیدگاه

دیدگاه کاربران راننده (%s دیدگاه)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

نوشته‌های مشابه

دکمه بازگشت به بالا