آموزش رانندگانآموزش رانندگان اسنپترفندهای اسنپی

راهنمای کامل رانندگی در روزهای برفی و بارانی

رانندگی در روزهای برفی و بارانی فوت و فن خاص خود را دارد و اگر با رعایت کامل نکات ایمنی همراه شود می‌تواند تجربه لذت بخشی باشد. در این مطلب کنار شما هستیم تا نکات مهم رانندگی ایمن در فصل سرما و اصول نگهداری از خودرو را با شما به اشتراک بگذاریم.

در روزهای برفی و بارانی از سالم بودن این موارد مطمئن شوید.

چراغ‌های روشنایی و هشدار خودرو

روشن‌کردن چراغ‌های خودرو در شرایط نبود نور کافی به دلیل بارش باران، برف، مه‌گرفتگی یا ابری بودن هوا الزامی است. چراغ‌های سالم ایمنی خودروی شما را افزایش می‌دهد و باعث می‌شود هم خودتان دید کافی نسبت به جلو داشته باشید و هم سایر رانندگان و عابرین خودروی شما را به خوبی تشخیص دهند و از بروز حوادث احتمالی پیشگیری شود.

بخاری و تجهیزات گرمایشی

تامین گرما برای سرنشینان خودرو یکی از مهمترین دغدغه‌های رانندگان در فصول سرد سال است. بررسی دوره‌ای تجهیزات گرمایشی خودرو خیال شما را بابت تامین گرمای لازم داخل خودرو راحت می‌کند. به خاطر داشته باشید برای جلوگیری از بخار گرفتن شیشه‌ها حتما کلید A/C را روشن کنید تا رطوبت داخل کابین از بین برود. اگر تعداد سرنشینان خودرو زیاد است بهتر است یکی از شیشه‌ها را کمی باز بگذارید تا هوای بهتری تنفس کنید.

بخاری گرمای خود را از موتور خودرو می‌گیرد و نیاز به تولید گرما ندارد؛ با خیال راحت آن را روشن کنید و با تنظیم درست دریچه‌ها و سرعت مناسب گرما را به همه جای خودرو برسانید.

لاستیک‌های خودرو

در روزهای بارانی و برفی حتما پیش از شروع حرکت، باد لاستیک‌های خودرو را بررسی کنید. تنظیم باد لاستیک‌ها یکی از عوامل مهم و تاثیرگذار بر عملکرد و طول عمر لاستیک است.

یکی دیگر از نکات مهم در مورد لاستیک خودرو توجه به سالم بودن سطح آن و داشتن آج (شیار) کافی بر روی آن است. به دلیل لغزنده بودن سطح خیابان در هنگام بارش برف و باران اصطکاک سطح لاستیک با سطح جاده کم می‌شود و اگر لاستیک شیار کافی نداشته باشد یا پوسیده باشد، ممکن است باعث سُر خوردن و بروز حادثه شود.

بهتر است در فصول سرد سال از لاستیک‌های زمستانی استفاده کنید. این لاستیک‌ها مقاومت بالاتری در هوای سرد و دمای زیر صفر دارند و خط ترمز خودرو را تا ۲۵درصد کاهش می‌دهند؛ به طوری که در دماهای پایین، راننده بهتر می تواند خودرو را کنترل کند.

مقدار باد لاستیک خودرو باید در فصول سرد نسبت به فصول گرم بیشتر باشد تا در زمین های خیس و لغزنده دوام بیشتری داشته باشد.

برف پاک‌کن‌ها

دید مناسب برای رانندگی در شرایط آب و هوایی نامساعد ضروری است. برف‌پاک‌کن‌ها مثل چراغ‌های روشنایی و هشدار خودرو برای ایمنی رانندگی نقش حیاتی دارند. برای حفظ عملکرد مناسب برف‌پاک‌کن‌ها لازم است تیغه‌های برف‌پاک‌کن‌ را به طور مرتب بررسی کرده و در صورت بروز پوسیدگی و زدگی نسبت به تعویض لاستیک‌ تیغه‌ها اقدام کنید.

نمک، شن و ماسه‌ای که در زمستان‌ در جاده‌ها استفاده می‌شود می‌تواند باعث خراشیدگی و ترک‌خوردگی لاستیک تیغه برف‌پاک‌کن شود. در چنین شرایطی لازم است با یک پارچه مرطوب تیغه‌ها را پاک کرده و مواد اضافی روی شیشه‌های خودرو را تمیز کنید.

هنگام پارک کردن خودرو، از خاموش بودن برف‌پاک‌کن مطمئن شوید، چون اگر شیشه جلو خودرو یخ‌زده باشد و خودرو را روشن کنید، برف‌پاک‌کن‌ها بطور خودکار روشن شده و ممکن است تیغه‌ها پاره شوند.

باتری خودرو

دمای پایین و قرارگیری خودرو در حالت ساکن در طول شب، قدرت باتری را تا ۵۰ درصد کاهش می‌دهد و زمان بیشتری طول می‌کشد تا خودرو استارت بخورد. حتما قبل از شروع فصول سرد، وضعیت باتری خودرو را با یک مکانیک ماهر بررسی کرده و از سلامت باتری مطمئن شوید. اطمینان از مناسب بودن وضعیت شارژ و ولتاژ باتری باعث می‌شود در آب و وهوای سرد، باتری عملکرد مطلوبی داشته باشد و به راحتی در هوای سرد استارت بزنید و برای روشن کردن خودرو به دردسر نیوفتید.

سیستم ترمز و لنت‌ها

بررسی سلامت ترمزها و استفاده از لنت مناسب در فصول سرد نسبت به فصل‌های دیگر اهمیت بیشتری دارد و یکی از نکات مهم برای حفظ جان راننده و سلامتی سرنشینان است. اگر در زمان ترمز گرفتن متوجه شدید که لنت‌ها صدا می‌دهند یا ترمزها به خوبی عمل نمی‌کنند حتما با یک تعمیرکار مشورت کرده و نسبت به تعویض یا تعمیر ترمز اقدام کنید. توجه داشته باشید سلامت سیستم ترمز نه تنها برای حفظ سلامتی راننده و سرنشینان اهمیت دارد است بله بر ایمنی عابرین و سایر رانندگان هم تاثیرگذار خواهد بود.

ضد یخ و سایر مایعات خودرو

یکی از مهمترین کارها در آب و هوای سرد بررسی مایعات خودرو مانند روغن، ضدیخ، روغن هیدرولیک، روغن ترمز و روغن گیربکس و اطمینان از سالم بودن آنها است. استفاده از روغن موتور مرغوب و مناسب فصل در عملکرد صحیح موتور خودرو تاثیرگذار است و محافظت از سیستم رادیاتور ماشین در هوای سرد به کمک تنظیم میزان ضدیخ انجام می‌شود.

در روزهای برفی و بارانی این تجهیزات را به همراه داشته باشید.

بستن زنجیر چرخ در هنگام بارش برف الزامی است

زنجیر چرخ

زنجیر چرخ یکی از ضروری‌ترین تجهیزات فصول سرد و بارانی است که برای حرکت روی مسیرهای برفی، یخ‌زده و گل‌آلود طراحی شده است. زنجیر چرخ با افزایش اصطکاک از سُر خوردن خودرو جلوگیری کرده و مسیر را برای حرکت باز می‌کند. وجود زنجیر چرخ هنگام رانندگی مانع از بروز تصادفات جاده‌ای در فصل زمستان می‌شود. به همین دلیل پلیس راهنمایی و رانندگی بستن زنجیر چرخ را در فصل زمستان و شرایط نامساعد آب و هوایی اجباری کرده است. زنجیر چرخ باید مناسب با اندازه لاستیک خودرو خریداری شود.

به‌خاطر داشته باشید حداکثر سرعت مجاز هنگام استفاده از زنجیر چرخ ۳۰ کیلومتر در ساعت است.

لاستیک زاپاس

داشتن لاستیک زاپاس همیشه و در هر شرایطی ضروری است، اما به‌همراه داشتن آن در فصل زمستان اهمیت بیشتری دارد. نمک، شن، ماسه و گل و لایی که در زمان بارندگی در فصول سرد روی جاده‌ها وجود دارد احتمال پنجر شدن لاستیک خودرویتان را بالا می‌برد. برای اینکه کمتر در هوای سرد معطل شوید حتما لاستیک زاپاس به همراه داشته باشید و قبل از شروع حرکت از سالم بودن آن مطمئن شوید.

کابل برای اتصال باتری به باتری

خالی کردن باتری خودرو در هوای سرد یکی از شایع‌ترین اتفاقات است. بهتر است قبل از فرارسیدن فصل سرد باتری خودرو را بررسی کنید و در صورت نیاز آن را تعویض کنید. اما اگر باتری خودرو را به موقع بررسی نکردید و در شرایط آب و هوایی نامساعد گیر افتادید و باتری خودرو تمام شد، نگران نباشید کافی است همیشه یک جفت کابل باتری خودرو همراه داشته باشید و باتری تمام‌شده خود را به باتری دیگری متصل کرده و آن را شارژ کنید.

طناب یا زنجیر محکم

همراه داشتن یک طناب بلند ومحکم یا زنجیر مقاوم همیشه و مخصوصا در فصول سرد و بارانی به شما کمک می‌کند تا اگر در گل و لای گیر افتادید یا لاستیک خودرویتان در چاله آب افتاد بتوانید آن را بیرون بکشید و بکسل کنید.

جعبه ابزار

جعبه ابزار از آن وسایل ضروری است که بهتر است همیشه و در همه زمان‌ها در خودرویتان داشته باشید؛ اما اهمیت آن در فصول سرد دوچندان می‌شود. اگر برخی تعمیرات ساده خودرو را یاد بگیرید و به اصطلاح دست به آچار باشید احتمالا می‌توانید از پس مشکلات ساده خودرویتان بربیایید و نیاز نیست ساعت‌ها منتظر کمک باشید.

مثلث خطر

قراردادن مثلت خطر در فاصله مناسب از خودرو در شرایطی که به دلیلی مجبور به توقف در کنار خیابان می‌شوید، احتمال برخورد با خودروهای دیگر را بسیار کاهش می‌دهد. مثلث خطر خاصیت بازتابنده‌گی دارد و مخصوصا در شرایطی که به دلیل بارش برف، باران یا مه‌گرفتگی دید کافی وجود ندارد، سایر رانندگان را از حضور شما در کنار خیابان مطلع می‌کند.

لباس گرم و دستکش

استفاده از لباس گرم و به‌همراه داشتن دستکش در روزهای سرد و فصول بارانی یکی از نکات مهم و ضروری است. بعضی رانندگان در هوای سرد به خیال روشن کردن بخاری و گرم بودن داخل خودرو، لباس گرم نمی‌پوشند. اگر در مسیر مجبور به تمیز کردن شیشه‌های خودرو شوید یا به‌دلیلی خودرویتان از حرکت ایستاد، با داشتن دستکش و لباس‌های گرم می‌توانید راحت‌تر این شرایط را تحمل کنید.

آب و مواد خوراکی

در آب و هوای سرد به دلیل پوشیدن لباس گرم و قرار گرفتن در معرض بخاری، بدن آب بیشتری از دست می‌دهد و گاهی فراموش می‌کنیم آب کافی بنوشیم. حتما بطری آب در خودرویتان داشته باشید. مواد خوراکی فاسدنشدنی مثل دانه‌های خوراکی به شما کمک می٬کند تا ساعت‌های طولانی ماندن در ترافیک روزهای بارانی را راحت‌تر تحمل کنید و دچار افت قند خون و از دست دادن تمرکز نشوید.

جعبه کمک‌های اولیه

جعبه کمک‌های اولیه

جعبه کمک‌های اولیه از آن وسایلی است که بهتر است در تمام فصول در خودرویتان داشته باشید؛ اما در فصول سرد اهمیت آن بیشتر به چشم می‌آید. در شرایط آب و هوایی نامساعد اگر دچار حادثه شوید مجبورید زمان بیشتری برای رسیدن کمک منتظر بمانید؛ پس بهتر است برخی وسایل را همراه داشته باشید تا بتوانید به خودتان کمک کنید.

در جعبه کمک‌های اولیه بهتر است وسایل زیر را داشته باشید:

  • ماده ضدعفونی‌کننده
  • چسب زخم
  • باند استریل
  • پماد ضدباکتری
  • قیچی
  • بسته یخ فوری
  • دستکش‌های یکبار مصرف
  • موچین
  • دستمال مرطوب الکلی

چراغ قوه

در زمستان معمولا هوا زودتر تاریک می‌شود. در این شرایط اگر مشکلی برای خودرویتان پیش بیاید و مجبور شوید در کنار خیابان بایستید چراغ قوه بسیار به‌کارتان می‌آید . در این شرایط اصلا روی چراغ قوه موبایل حساب نکنید. استفاده از چراغ قوه موبایل باتری آن را به شدت کاهش می‌دهد و ممکن است گوشیتان خاموش شود.

در روزهای برفی و بارانی از این رفتارها پرهیز کنید.

ترمز ناگهانی

ترمز‌های شدید و ناگهانی روی سطح برفی و یخ‌زده باعث سُر خوردن بیشتر می‌شود. در صورت سُر خوردن و انحراف خودرو، فرمان را به سمتی بچرخانید که عقب خودرو به آن سمت رفته است تا حرکت خودرو را بهتر کنترل کنید.

سبقتِ اضافی

اگر در مسیرهای لغزنده و برفی حرکت می‌کنید تا جایی که امکان دارد از سبقت‌گرفتن اضافی پرهیز کنید. یعنی اگر خودروی جلویی شما با سرعت آرام و ایمن در حال حرکت است، شما هم با حفظ فاصله مناسب همان رویه را ادامه دهید و اصرار به افزایش سرعت و جلو زدن نداشته باشید. کنترل خودرو در مسیرهای لغزنده دشوارتر است و بهتر است از کارهایی که ممکن است باعث انحراف خودرو و تصادف می‌شود پرهیز کنید.

عبور از چاله و آبگرفتگی‌ها

آبگرفتگی بیشتر در خطوط کناری و بیرونی جاده و خیابان اتفاق می‌افتد، اگر قصد رانندگی در هوای برفی و بارانی را دارید از خیابان‌ها و جاده‌هایی که مستعد آبگرفتگی و سیل هستند دوری کنید و تا جای ممکن در خطوط میانی جاده یا خیابان حرکت کنید. همچنین از روی چاله و آب‌های جمع‌شده‌ای که عمق آنها مشخص نیست عبور نکنید. این‌کار ممکن است باعث آسیب جدی به سیستم تعلیق و جلوبندی خودرو شود.

شستن شیشه یخ‌زده خودرو با آب معمولی

از بین بردن یخ‌زدگی شیشه جلو خودرو در هوای برفی صبحگاهی یکی از مهمترین دغدغه‌های رانندگان است. برای پاک‌کردن یخ شیشه‌ها از آب معمولی استفاده نکنید چون دوباره یخ می‌زند. بهتر است از شیشه‌شوی‌ ضد یخ استفاده کرده و اگر نمی‌خواهید محلول شیمیایی به‌کار ببرید از از محلول آب و الکل یا آب و سرکه به نسبت ۱به ۲ استفاده کنید.

در روزهای برفی و بارانی این نکات را رعایت کنید.

افزایش فاصله با خودروی جلویی

در روزهای برفی و بارانی به دلیل لغزنده بودن و عدم اصطکاک و درگیری چرخ‌ها با سطح جاده ، متوقف کردن خودرو و کنترل آن دشوار است. با حفظ فاصله مناسب (بیشتر از شرایط عادی) از خودروی جلویی، آمادگی کافی دارید که در صورت ترمز ناگهانی خودروی جلویی، عکس العمل مناسب و سریع نشان دهید.

به‌خاطر داشته باشید به ازای هر ۱۵کیلومتر سرعت، فاصله‌ با خودروی جلویی باید به اندازه یک طول خودرو (حدود۶متر) باشد و در سرعت بالا و یا در شرایط جوی نامساعد این فاصله افزایش می‌یابد.

شرایط جاده15km/h30km/h45km/h60km/h75km/h
خشک12345
مرطوب246810
ماسه وشن246810
برف36912
یخ61218
حداقل فاصله طولی ایمن با توجه به شرایط جاده

حرکت با سرعت مطمئن به جای سرعت مجاز

حرکت با سرعت مطمئن در شرایط آب و هوایی نامساعد و زمانی که دید کافی وجود نداشته باشد الزامی است. سرعت مطمئن سرعتی است که در زمان خطر راننده بتواند کاملا خودرو را کنترل کند و از بروز سانحه جلوگیری کند. سرعت مطمئن مقداری از سرعت مجاز کمتر است.

داشتن سوخت کافی (باک ۵۰٪ به بالا پر باشد)

در فصول سرد، پر بودن باک خودرو یک ضرورت است. مصرف بنزین در دمای پایین افزایش پیدا می‌کند؛ پس باک خودرو را پر کنید تا در صورتی که در برف و باران گیر افتادید سوخت خودرو تمام نشود. همچنین پر بودن باک مانع از ایجاد تراکم در لوله های سوختی می شود و احتمال یخ‌زدگی را کاهش می‌دهد.

شست‌وشوی نمک، گل و لای و مواد اسیدی از خودرو

در زمان بارش برف و باران تمیزکردن گل و لای و مخلوط شن و نمک موجود بر سطح جاده‌ها از لاستیک‌ها و بدنه خودرو اهمیت ویژه‌ای دارد. اگر این آلودگی‌ها برطرف نشوند، به مروز زمان لاستیک‌ها پوسیده شده و بدنه و قسمت‌های زیر خودرو دچار زنگ‌زدگی و خوردگی می‌شوند. سعی کنید به طور مرتب این آلودگی‌ها را از بدنه خودرو پاک کرده یا خودروی خود را به کارواش بسپارید.

توجه به شارژ گوشی

در روزهای برفی و بارانی قبل از حرکت، از پر بودن شارژ باتری موبایل خود مطمئن شوید و در صورت امکان پاوربانک همراه داشته باشید. در شرایط آب و هوایی نامساعد بدترین اتفاق این است که موبایلتان هم خاموش شود.

با تجهیزات کامل و رعایت اصول رانندگی در زمستان مسیرهای برفی را بدون دردسر و خطر طی کنید.

با نظرات خود ما در ارائه بهتر خدمات یاری نمایید.

ثبت دیدگاه

دیدگاه کاربران راننده (8 دیدگاه)

  1. مطلبتون کاملا جامع، کاربردی و آگاه کننده بود، باشد که فرهنگ رانندگی همه در سطح بالایی قرار بگیره.
    شخصا بعد مطالعه متن، اصلاحاتی که قبلا تردید داشتم رو الان دیگه مطمئن شدم باید در نحوه رانندگیم رعایت کنم حداقل به عنوان راننده اسنپ

  2. با عرض ادب. مطالبتان بسیار باارزش و تاثیر گذار بودن با سپاس فراوان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

نوشته‌های مشابه

دکمه بازگشت به بالا