آموزش رانندگان اسنپ

نکات مهم جوش آوردن خودرو در فصل گرما

لیگ نوروزی

بلند‌شدن بخار از کاپوت خودرو صحنه آشنای روزهای گرم و پرترافیک است. ممکن است در ابتدا به‌ نظر برسد که موتور خودرو آتش گرفته اما این بخار به دلیل گرم‌شدن بیش از حد سیستم خنک‌کننده موتور است. یکی از مهمترین ویژگی‌های موتور خودرو دمای استاندارد قابل تحمل آن است که افزایش دما باعث داغ‌شدن خودرو و در اصطلاح جوش‌آوردن موتور می‌شود.

دلایل زیادی برای جوش آوردن خودرو وجود دارد و لازم است برای در امان‌ماندن خودرو از آسیب‌های جوش‌آوردن با علائم جوش‌آوردن خودرو و کارهایی که موقع جوش‌آوردن ماشین باید انجام دهیم آشنا شوید. 

جوش آوردن خودرو
خروج دود از کاپوت خودرو مهمترین نشانه جوش آوردن ماشین

دلایل جوش‌آوردن خودرو در فصل گرما

شرایط مختلفی همچون رانندگی در هوای گرم، ماندن در ترافیک سنگین، رانندگی در سراشیبی و … در جوش‌آوردن موتور خودرو تأثیرگذارند. در این بخش با مهمترین دلایل جوش‌آوردن خودرو در فصل گرما آشنا می‌شویم.

نشتی یا خرابی سیستم خنک‌کننده موتور

سیستم خنک‌کننده موتور مانع افزایش دمای موتور خودرو می‌شود. حال اگر بر اثر ایجاد سوراخ یا ساییدگی واشرها روغن خنک‌کننده موتور نشتی داشته باشد هوا وارد موتور می‌شود و موتور به اندازه کافی خنک نمی‌شود.

خرابی فن رادیاتور

عملکرد صحیح فن‌های رادیاتور بیشترین تأثیر را در خنک کردن خودروی شما دارد. فن رادیاتور وظیفه خنک کردن آب‌رادیاتور را بر عهده دارد و به دنبال آن موتور خودرو خنک می‌ماند. اگر آمپر خودرو دمای بالایی را نشان دهد و پروانه موتور به سختی حرکت کند یا اصلا روشن نشود احتمالاً قطعات فن رادیاتور خراب شده و خودرو جوش می‌آورد.

گرمای بیش‌ازحد هوا

دمای هوای محیط را نمی توان کنترل کرد. اما، مسلما با رانندگی اصولی و پایین نگه‌داشتن پنجره ها می توان احتمال جوش‌آوردن را کاهش داد.

کاهش سطح روغن موتور و جوش آوردن خودرو
کاهش سطح روغن موتور باعث افزایش دمای موتور ماشین می‌شود

کم‌بودن سطح روغن موتور

یکی از مهمترین وظایف روغن‌موتور که معمولا کمتر به چشم می‌آید نقش آن در خنک‌کردن موتور خودرو است. روغن‌موتور غیر از روغن‌کاری قطعات موتور با چرخش مداوم بین قطعات با جلوگیری از تولید گرمای اضافی اصطکاک هنگام کارکردن موتور را کاهش می‌دهد و بخش زیادی از گرما از طریق روغن موتور خارج می‌شود.

خرابی واتر پمپ و جوش اوردن خودرو
واترپمپ کمک می‌کند تا خودرو در روزهای سرد دچار یخ‌زدگی نشود و در روزهای گرم هم خنک بماند.

خرابی واترپمپ خودرو

پمپ آب ماشین، وظیفه جریان دادن آب به درون محفظه‌های سیستم خنک‌کننده را برعهده دارد و معمولا دیرتر از بقیه بخش ها آسیب می‌بیند، اما اگر خودروتان جوش می‌آورد و با بررسی دیگر بخش‌ها، مشکل‌تان حل نشد، باید عملکرد واترپمپ را هم بررسی و آن را تعویض کنید.

خرابی ترموستات خودرو

ترموستات رابطی بین رادیاتور و موتور خودرو است و مسیر آب بین این دو را باز و بسته می‌کند. اگر ترموستات خودرو به خوبی عمل نکند و به‌موقع باز نشود خنک‌کردن موتور با مشکل مواجه شده و موتور جوش می‌آورد.

نشانه‌های جوش آوردن خودرو

جوش‌آوردن خودرو علائم زیادی دارد که دانستن آنها به ما کمک می‌کند قبل از وقوع اتفاقات ناخوشایند و آسیب به موتور خودرو اقدامات لازم را انجام دهیم . در این قسمت با علائم جوش‌ آوردن خودرو آشنا می‌شویم. دقت کنید این نشانه ها فقط منحصر به جوش آوردن خودرو نیستند و ممکن است نشانگر مشکلات دیگری هم باشد.

جوش آوردن خودرو و آمپر ماشین
روشن شدن چراغ آمپر خودرو را جدی بگیرید

روشن شدن چراغ هشدار دمای موتور

یکی از اولین نشانه‌های جوش آوردن خودرو روشن شدن چراغ آمپر است. قرارگرفتن نشانگر روی حرف H به معنای داغ علامت افزایش دمای موتور و قرارگرفتن خودرو در معرض جوش آوردن است.

دمای بسیار بالای کاپوت

یکی از شایع ترین علائم جوش‌ آوردن خودرو دمای بسیار زیاد کاپوت است. اگر کاپوت خودرو این‌قدر داغ شده که حتی چند ثانیه هم نمی‌توانید دست خود را روی کاپوت نگه دارید به احتمالا بسیار زیاد خودروی شما جوش آورده است.

بوی سوختگی داخل کابین خودرو

در صورتی که موتور خودرو داغ کرده باشد قسمت‌های لاستیکی و پلاستیکی آن داغ شده و بوی سوختگی داخل کابین خودرو کاملا حس می‌شود.

روغن ریزی و جوش آوردن ماشین
روغن موتور علاوه بر روان و نرم‌کردن قطعات موتور، در خنک‌سازی آن هم تاثیر دارد.

نشت روغن از خودرو

چکه‌کردن روغن از زیر خودرو نشان‌دهنده داغ‌شدن بیش‌از‌حد مایع ضد‌ جوش داخل رادیاتور خودرو و یکی از علامت‌های مهم جوش‌ آوردن خودرو است. وقتی مایع ضد جوش داغ می‌شود برای کاهش فشار مقداری از این ماده از مخزن آزاد می‌شود.

صدای موتور

وقتی موتور خودرو بیش از حد داغ می‌شود، دیگر روغن‌موتور نمی‌تواند وظیفه روان کارکردن موتور خودرو را به خوبی انجام دهد و صدایی غیرعادی از موتور به گوش می‌رسد.

بخار کردن موتور خودرو

در صورت مشاهده خروج بخار از کاپوت مطمئن باشید که خودروی شما جوش آورده است، در این شرایط باید رانندگی را متوقف کنید.

کاهش قدرت موتور خودرو

کاهش قدرت موتور دلایلی زیادی دارد؛ اما اگر احساس کردید هنگام گاز دادن قدرت موتور کاهش پیدا کرده، بهتر است آمپر را بررسی کنید و در صورت استشمام بوی سوختگی و صدای غیرمعمولی موتور حتما احتمال جوش‌آوردن خودرو را در اولویت قرار دهید.

اقدامات لازم هنگام جوش‌ آوردن خودرو

حال که با دلایل و علائم جوش‌آوردن خودرو آشنا شدید وقت آن است که بدانید وقتی خودرو جوش می‌آورد چه کارهایی باید انجام دهید. گاهی اوقات افراد هنگام جوش آوردن خودرو کارهایی انجام می‌دهند که خطرات زیادی را ایجاد می‌کند یا به خودرو آسیب می‌رساند. در ادامه اقدامات لازم در زمان جوش آوردن خودرو را با هم مرور می‌کنیم.

۱- خونسردی خود را حفظ کنید. عصبانی‌شدن حواس شما را پرت می‌کند و ممکن است دست به کارهایی بزنید که آسیب بیشتری به موتور وارد شود.

۲- در صورت روشن بودن کولر آن را خاموش کنید. این‌ کار فشار وارد بر موتور را کاهش می‌دهد.

۳- برای خاموش کردن موتور خودرو عجله نکنید. در زمان جوش آوردن خودرو، دمای موتور بسیار بالا می‌رود و اگر موتور را خاموش کنید احتمال ذوب شدن قطعات حساس مثل واشر سرسیلندر وجود دارد. برای توقف خودرو، کم‌کم سرعت را کاهش دهید و به یک‌باره متوقف نشوید. می‌توانید موتور را خاموش کرده و در بازه‌های زمانی کوتاه مثلا هر ۳۰ ثانیه یک تک استارت بزنید بدون آنکه موتور کاملا روشن شود.

۴- از بازکردن در رادیاتور خودداری کنید. در هنگام جوش‌آوردن خودرو کاپوت را بالا زده و اجازه دهید موتور خنک شود. باز کردن در رادیاتور باعث می‌شود آب‌جوش به سمت شما پاشیده شود.

۵- روی موتور خودرو آب نریزید. دمای بدنه فلزی موتور خودرو بسیار بالا می‌رود و سردشدن ناگهانی آن موجب تغییر فرم بدنه موتور می‌شود. صبر کنید تا موتور خودرو کمی خنک شود و به‌تدریج روی رادیاتور آب بریزید.

آیا این مطلب به شما کمک کرد؟

دیدگاهتان را بنویسید

لطفا دیدگاه خود را در کادر زیر ثبت کنید بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته‌های مشابه

دکمه بازگشت به بالا
0:00
0:00